Bent u zelfstandige en heeft u vragen over uw pensioen? Wij geven vier antwoorden.
Waarom vier? In België is het pensioen samengesteld uit zogenaamde ‘pijlers’. En dat zijn er… juist ja, vier. We gidsen u er door:
1/ Wettelijk pensioen
De eerste pijler is het wettelijk pensioen dat u van de overheid ontvangt. Dit is de enige pijler die u sowieso heeft, de andere drie pijlers zijn optioneel.
Iedereen draagt tijdens zijn/haar loopbaan bij tot de sociale zekerheid, zodat de overheid een pensioen kan uitbetalen aan zij die op het einde van hun loopbaan zijn gekomen. De hoogte van dit bedrag hangt af van verschillende factoren zoals aantal jaren dienst en inkomen.
Dit wettelijk pensioen is meestal een heel stuk lager dan uw huidige inkomen, dit noemen we de pensioenkloof. Om die kloof te verkleinen, vult u uw wettelijk pensioen best aan met een of meerdere andere pensioenpijlers.
2/ Aanvullend pensioen
De tweede pijler bestaat uit het pensioen dat u opbouwt vanuit uw beroepsactiviteit.
Als zelfstandige kiest u best voor het fiscaal vriendelijke VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen).
Heeft u een vennootschap, dan kunt u dit verder aanvullen met een IPT (Individuele Pensioentoezegging). Heeft u geen vennootschap, dan kan u dit nog steeds doen via een POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen).
U krijgt hiervoor jaarlijks een belastingvermindering én bouwt hiermee tot 80 procent van uw loon op als bijkomend pensioen. Deze tweede pijler kunt u bovendien gebruiken voor de financiering van een aankoop of renovatie van een privéwoning.
3/ Pensioensparen
Net als particulieren, kunt u een fiscaal gunstig spaarpotje opbouwen met het alom gekende pensioensparen of langetermijnsparen.
Dit werkt heel eenvoudig: u zet jaarlijks een (vaste) som opzij, krijgt hiervoor jaarlijks een belastingvoordeel, en aan het einde van uw loopbaan krijgt u een mooi bedrag uitbetaald.
4/ Niet-fiscaal sparen
De vierde pijler is ook hetzelfde voor zelfstandigen en particulieren. Hier gaat het om oplossingen zonder fiscaal voordeel waar u een kapitaal mee bijeenspaart of belegt. Dit kunnen verschillende verzekeringen, fondsen of vastgoed zijn waar u in investeert, om hier achteraf een mooi bedrag uit te halen. Deze pijler levert u geen jaarlijks belastingvoordeel op.
Hoeveel bedraagt je pensioen en hoe lang moet je werken?
Benieuwd hoe jouw pensioen berekend wordt? Bekijk de video.
Dat is een vaak gestelde vraag. En het antwoord is dan meestal lang en moeilijk te begrijpen. In deze video leggen we het klaar en duidelijk uit.
Wanneer mag jij met pensioen?
En hoe sta je er dan financieel voor? Laat het uitrekenen door de Gonna simulator.
Meer informatie?
Voor meer informatie over onze producten voor zelfstandigen, bel 09/245.57.95 of e-mail ons , we helpen je met veel plezier verder.
bron vivium.be ; gonna.be