Loontrekkende, zelfstandige, ambtenaar, volledige loopbaan of niet, al dan niet gehuwd, … Er zijn heel wat criteria die een rol spelen maar één ding is zeker: het wettelijk pensioen alleen volstaat niet om zijn levensstandaard aan te houden na het pensioen.
Feiten
- In 2017 bedroeg een wettelijk basispensioen gemiddeld ongeveer 1100 euro bruto per maand.
- 4 gepensioneerden op de 10 leven vandaag op of onder de armoedegrens!
- Rekening houdend met de vergrijzing wordt bovendien verwacht dat de kosten van de pensioenen tussen 2015 en 2030 zullen stijgen met 28 % van de lasten op het Bruto Binnenlands Product.
Zelfs voor de rijksten is de problematiek reëel, ook al is er geen bijdrageplafond (voor loontrekkenden). Bovendien bestaat er wel degelijk een maximumpensioen dat de koopkracht van uw klanten aanzienlijk kan beperken als ze met pensioen gaan (2456 euro bruto per maand voor een alleenstaande).
De wetgever laat het vandaag toe om beroepshalve een extralegaal pensioen op te bouwen als loontrekkende of zelfstandige.
Pensioenopbouw tweede pijler
1/ Fiscaal gezien is de interessantste oplossing voor zelfstandigen zonder vennootschap het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).
Het VAPZ is de voordeligste oplossing voor zelfstandigen die willen sparen voor hun aanvullend pensioen. Ze kunnen hun premies fiscaal aftrekken als beroepskosten. Hierdoor zijn de beroepsinkomsten minder hoog, en betalen ze minder sociale bijdragen.
2/ Als uw fiscale situatie het toelaat, kan u ook nog een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten. Als aanvulling op hun VAPZ kunnen uw zelfstandige klanten zonder vennootschap ook nog een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten.
3/ Bent u bedrijfsleider met een vennootschap, dan kan uw vennootschap een Individuele Pensioentoezegging (IPT) afsluiten. Zelfstandige bedrijfsleiders met constante inkomsten kunnen via hun vennootschap een aanvullend pensioen opbouwen dat fiscaal voordelig is.
4/ Geconventioneerde artsen, tandartsen, apothekers, kinesitherapeuten, logopedisten en zelfstandige verpleegkundigen kunnen een beroep doen op uw RIZIV-bijdragen om een aanvullend pensioen op te bouwen.
Al deze tweedepijleroplossingen kunnen gecombineerd worden met de producten uit de derde pijler.
Pensioenopbouw derde pijler
De derde pijler is facultatief, maar tegelijkertijd onmisbaar om een comfortabele levensstandaard aan te houden na het pensioen. Het wettelijk pensioen is beperkt en zelfs als u een aanvullend pensioen opbouwt via de 2de pijler, ontvang je in het beste geval 80 % van het inkomen dat u had toen u nog actief was. De derde pijler maakt het mogelijk om te sparen voor een comfortabeler pensioen.
Twee mogelijkheden:
Pensioensparen: u kan kiezen of u tot 960 euro spaart en een fiscaal voordeel van 30 % geniet, of meer dan 960 euro storten (maximaal 1230 euro) en een fiscaal voordeel van 25 % genieten.
Langetermijnsparen: het bedrag dat u kan sparen met fiscaal voordeel hangt af van hun netto belastbaar beroepsinkomen. In 2018 bedraagt dat maximaal 2310 euro. Dat bedrag biedt een fiscaal voordeel van maximaal 693 euro.