Een Sociaal VAPZ vrij aanvullend pensioen zelfstandigen is de voordeligste formule + 100% fiscaal aftrekbaar
Het verschil tussen gewoon VAPZ en sociaal VAPZ is dat bij een Sociaal VAPZ 10% van je gestorte bijdragen automatisch naar een solidariteitsfonds gaan. Hierdoor genieten jij en je nabestaanden extra financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.
Met een VAPZ kun je je premies volledig aftrekken van je belastingen (als beroepskosten).
Het maximumbedrag dat je kunt aftrekken ligt bij een sociaal VAPZ 15% hoger dan bij een gewoon VAPZ. Concreet: bij een sociaal VAPZ bedraagt het bijdragepercentage maximaal 9,40%, terwijl dat bij een gewoon VAPZ “slechts” 8,17% is. Met een sociaal VAPZ betaal je dus minder belastingen en sociale bijdragen én kun je tegelijk meer sparen.
Het sociale luik wordt gefinancierd door een afhouding van 10% van je betaalde bijdragen.
Geniet van volgende voordelen als je spaart binnen een VAPZ
- betaal je geen premietaksen
- je kunt de premies aftrekken als beroepskost
- je bespaart op sociale bijdragen
- op eindtermijn geniet u ook nog eens van een zeer gunstige eindbelasting
Nadeel van de formule is dat de maximale premies beperkt zijn tot een spaarpremie van iets meer dan 3.400 EUR per jaar.
Daarmee bouw je al aan een behoorlijk kapitaal tegen je pensioen, maar waarschijnlijk niet voldoende om die verrekte pensioenkloof te dichten.
Wat is de minimale duurtijd voor een contract VAPZ om fiscaal in orde te zijn?
Er is geen minimale duurtijd, maar de berekeningsbasis blijft het belastingjaar.
De in aanmerking te nemen premies moeten vóór 31 december van het betrokken jaar worden gestort om als sociale bijdragen voor datzelfde jaar aftrekbaar te zijn!
Veelgestelde vragen over Sociaal VAPZ vrij aanvullend pensioen zelfstandigen
Hoe wordt de premie bepaald?
Het maximumbedrag dat je kunt aftrekken ligt bij een sociaal VAPZ 15% hoger dan bij een gewoon VAPZ. Concreet: bij een sociaal VAPZ bedraagt het bijdragepercentage maximaal 9,40%, terwijl dat bij een gewoon VAPZ “slechts” 8,17% is. Met een sociaal VAPZ betaal je dus minder belastingen en sociale bijdragen én kun je tegelijk meer sparen.
Het sociale luik wordt gefinancierd door een afhouding van 10% van je betaalde bijdragen.
Wie kan een Sociaal VAPZ-contract afsluiten?
- De zelfstandige, die de voor een hoofdberoep voorziene bijdragen verschuldigd is;
- De zelfstandige in bijberoep op voorwaarde dat hij de sociale bijdragen betaalt zoals de zelfstandigen in hoofdberoep;
- De meewerkende echtgeno(o)t(e).
De categorie van zelfstandigen bestaat uit personen die een beroepsactiviteit uitoefenen zonder gebonden te zijn door een arbeidsovereenkomst of statuut. De sociale bijdragen moeten worden betaald via het sociaal verzekeringsfonds.
Als zelfstandige wordt beschouwd: de belastingplichtige zelfstandige die, overeenkomstig artikel 12, § 1 van het koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen, de bijdragen dient te betalen die verschuldigd zijn voor een hoofdberoep.
Kan ik op regelmatige basis de premiebedragen aanpassen?
U kunt het premiebedrag aanpassen, maar de gestorte premies zullen enkel aftrekbaar zijn indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- U hebt uw sociale bijdragen effectief en volledig betaald voor 31 december van het betreffende jaar;
- De premies bedragen maximum 9,40% van het beroepsinkomen dat in aanmerking moet worden genomen voor de berekening van de sociale bijdragen die voor het betreffende jaar verschuldigd zijn;
- De gestorte premies situeren zich tussen het wettelijk bepaalde minimum en maximum.
Cumul VAPZ met andere pensioenverzekeringen
Kan ik het VAPZ cumuleren met een groepsverzekering?
Ja, het VAPZ is cumuleerbaar met andere pensioenaanvullingen onderschreven door de werkgever of op professionele basis. De enige voorwaarde: uw totale pensioen mag op de pensioenleeftijd niet hoger zijn dan 80% van uw laatste bezoldiging.
2. Kan ik het VAPZ cumuleren met pensioensparen?
Ja, het VAPZ is cumuleerbaar met andere pensioenaanvullingen onderschreven op individuele basis, de ‘derde pijler’, mits het respecteren van de aan deze producten toegekende fiscale enveloppe. Het VAPZ is dus cumuleerbaar met het pensioensparen en een individueel levensverzekeringscontract (langetermijnsparen).
3. Is het VAPZ te verkiezen boven het pensioensparen of een andere levensverzekering?
Het VAPZ en andere pensioenspaarproducten zijn perfect complementair.
We raden u wél aan eerst te kiezen voor een VAPZ omdat het reële rendement het hoogst is gezien de grote fiscale en sociale voordelen.
Omdat elke ondernemer anders is, vergen verzekeringen voor zelfstandigen en KMO maatwerk, neem daarom vandaag nog contact met ons op. Dit kan eenvoudig via e-mail, via contactformulier website of via Whatsapp
Wat kunnen we voor u betekenen?
- we zoeken voor jou de beste prijs/kwaliteit bij verschillende verzekeraars
- je betaalt niets meer voor ons advies
- steeds vrijblijvend en zonder enige verplichting